Tuesday, December 11, 2007

Programlama Tarihi

Herşey ne ile başlamıştı tabiiki makine dili peki sonra ne oldu nerden geldik bu dillere. C#,Java,PHP ve kardeşlerinden den bahsediyorum. arada neler geçti kimler öldü kimler yaşıyor.

Detaylı resim için

delphinin ölmüş olması garip. Tcl/Tk nında yaşıyor olması garip. delphi borlandın en tutulan ürünüydü pascaldan geliyordu senelerce binlerce üründe kullanıldı bende çok ufak denemiştim gerçekten güçlü bir arayüzü ve geliştirme ortamı vardı.

Tcl/Tk neden yaşıyor acep. hiç denemedim şimdiye kadar ve onla yazılmış şimdiye kadar gördüğüm arayüzlerde rezaletti. işlevsel açıdan amsn vardı sanırım onla yazılan ilk linuxde msn e bağlandımdı :). demekki işlevsel açıdan güzel şeyler yapılabiliyor. bide irc botları yazılıodu sanırım bu dille.

Fortran da bilim adamlarının diliydi bundan seneler önce matematik veya fizik problemleri numerik analiz ile o dilde çözülürdü. ben bi kere kod okumuştum o dilde. commodore 64 üm gelmişti aklıma çok karışık bi dil değildi.

grafikten anladığım son şeyse şu ANSI ye dokunan dilin gelişimi neredeyse ölüyor. zatende ANSI ye deydiyse gelişimini tamamlamıştırda denebilir. o dile artık ek konmaz heralde. fakat arkasında büyük firması olanda fena hızla gelişmeye devam ediyor örnek java ve c#. microsoftla sun da anlaşma yaptı. ilerde bigün bunlarda birleşirse şaşırmam :)

No comments:

odd string diff

 https://leetcode.com/problems/odd-string-difference/ Beats 19.92% of users with Java   class Solution { public String oddString ( S...