Sunday, January 06, 2008

XML ve XSL kardeşliği

bu konu epey eski. xml veri saklamakda ve taşımakda epey sıklıkla kullanılan bir format. gayet basit de bir mantığı var. xsl de bu xml verilerini şekle sokmaya yarayan stil yazımı. örnek olarak herhangi bi yerden gelen belli bir formattaki xml bir xsl e tabii tutulup sonuçda html çıktısı alınıyor ve kullanıcıya sunuluyor.

sabah sabah bi RSS reader ile uraşıyorum ve rss leri bir türlü sınırlayamıyorum en az 100 tane geliyor. C# ile bızdıkladım biraz ama bir türlü ilk 5 tanesini gösterir duruma getiremedim sonra aramalar sonucu öğrendimki C# a hiç gerek yokmuş zaten rss ile aldığım xml veriyi ben bir xsl den geçiriyordum. ve XSL bu işi becerebiliomuş azcık nazlandı ama not edelim örnek kod:

<xsl:for-each select="//*[local-name()='item'][position() &lt; 12]">

daha önceki hali <xsl:for-each select="channel/item"> şeklinde olan xsl bütün rss i alıp gösteriyordu tabiiki buda 100k dan fazla bi çıktıya sebep oluyordu. üstteki örnek kod sayesinde ilk 12 item gösteriliyor.

aslında çoğu zaman işler böyle çözülebiliyor geçende gridview da bir cell deki veriyi h1 tagları arasında göstermek için C# ile uraştıktan sonra database den direk h1 lemek geldi aklıma bu sayede frameworkü hiç yormadan database de iş bitmiş oldu.

No comments:

apple iphone 16 return in UK Glasgow

 After I saw that WhatsApp desktop is not working(I tried 2 different laptops, uninstalled or resetting the app but did not work) and uBlock...