Tuesday, September 11, 2007

Server Side Scripting Language

bundan çok zaman önce sanırım 15 yada 20 sene önce serverlardan html vermek için C veya benzeri low level diller ile programlar yazılıyordu CGI diye biliniolar kendileri. sonra aklı evvel insanlar ulan C de yazıoz bunu iyi hoşda bunu değiştirmesi ayrı bir dert yazması ayrı bi dert altı üstü html print edioz manyakmıyız diyip perl, php ve asp gibi dilleri icat ettiler bunlar özünde ortaya exe yani executable yani çalıştırılabilir şeyler çıkarmıyorlardı. basit html içine gömülüyorlar dinamik html oluşturuyorlardı. bunlar zaman içinde gelişdi versiyonlar koydular frameworkler oldular falan ama sonuç hep html.

buraya nerden geldik bundan 2 hafta kadar önce bi çok domaine bakan bi arkadaşım freelance olarak alsan şunları dedi kendisi bıkmışdı bende olur dedim illa dedicated mı olmalı illa olmasına gerek yok ama maildi ottu bokdu rahat edersin sen bi dedicated ayarla dedi. araştırdım ve ne gördüm linux ve windows dedicated serverlar arasında fiyat farkı ortalama 40$ linux 70$ civarıyken windows serverlar 110$ da geziniyor uleyn dedim anladık kapitalistsiniz amerikalısınızda bokunu çıkarmanın ne alemi var. sonra kızıp elimdeki domainlerden birine java ile web uygulaması yazmalıyım diye karar verdim. ve günlerdirde bakınıyorum adam gibi bir framework varmı asp.net de membership role provider gibi şeyleri kapsayan basit bişey.

ve vardığım sonuç yok. rife turbine webwork ne varsa piyasada bakdım bi kere bunlar topluca karar vermişler çalışmayalım millet uyuz olsun hepsi koca koca paketler yayınlıo ama bomboş. ya çalışmıo ya gerekeni kapsamıyor osuruk ajax naneleri uisel hareketler struts jsf hepsi bomboş işin arayüz kısmı htmli zaten atla deve değil yırtsa kendini1 haftada herşeyi çözülüyor. ama dünya kadar alet içinde asp.net deki profile işini halledecek derecede basit bir class yok. bu arada apache deki maven'e bulaşan proje çalışmaz oluyor. onada kanaat geitrdim ya repo ya ulaşamıo ya versiyonu uyuşamıo saçma salak bir hata verip bi yerinde patlıo.

neden java dedim. buda basit sonuçda oturmuş teknolojisi ide'ye yakın şeyleri var her ne kadar ömür törpüsüde olsalar kullanılabiliyorlar notepad dende bir adım yukardalar. sonuçda php bunuda beceremedi bide yazarken değişkenin başına"$" işareti koymaya alışamadım gitti bi garip geliyor.

peki framework bulamadım diyip ide ler ile işimi götürmeye çalışim dedim en sonunda eclipse ile pojo üretmeyi başardım lakin eclipse in her tarafı kızarıverdi. yamuk nane gereken libleri refere etmiyor benimde bunları hissi kablel vukuyla bulmam gerekiyor. koca IBM duruyor arkasında hala bi işe yaramıyor. netbeans de jsf ile uraşayim dedim basit html koyup bunu çalıştırdım ve sonuç komedi netbeans kendiliğinden koda button ekliyor şaka gibi. intellij myeclipse de de aradığımı bulamayınca geriye jdeveloper kaldı. oracle ın eşşek boyu IDE si bakalım bundan ne çıkıcak şu anda download oluyor.

bir kaçgün daha java bakıncam ama adam gibi framework bulamazsam asp.net den devam etmek zarar ettirmeyecek beni sonuçda o işi almadım :) dedicated serverda almadım ucuz shared hostingler hala bana yetiyor.

bu arada timu biliyorum symfony kullan diyorsun. o kadar uğraşmayı istesem düz jsp ilede aynı zamanda hallederim.

No comments:

odd string diff

 https://leetcode.com/problems/odd-string-difference/ Beats 19.92% of users with Java   class Solution { public String oddString ( S...