Wednesday, September 26, 2007

sqlite asp.net providers

asp.net ile web geliştirme işleri çok kolaylaştı. neden derseniz içinde hazır user profile ve role sistemi var yandan kasmaya gerek yok iki ayar atıp kullanıosun mis gibi çalışıo login di user create di dakkasında hazır günlerdir bunun için hazır şeyler bakıyorum diğer ortamlarda neden derseniz gayet açık ki işleri hem hızlandırıyor hem kolaylaştırıyor neden olmasın.

neyse php de jsp de bu tip şeyler için hala az gelişmişler illa bir framework seçmek ve bunun hostingde çalışması için dua etmek durumundasınız. asp.net de framework buna zaten sahip :) neyse yazının amacı dil mertebesi değil asp.net in eksikleri.

asp.net hostingleri diğerlerinden pahalıdır. helebide sql server isterseniz discountasp.com dan hatırladığım kadarıyla mb ile parayla satılır. sebep fazla kaynak yemesi ve lisans ücretinin yüksek olması hostinglerin yapabileceği bişey yok. sonuçda ms kaktırıyor. haklıda o kadar eleman çalıştırıp kaktırmamak olmazdı.

velhasılı bu durum ister dedicated alın ister colocation ister shared hosting olsun hepsinde geçerlidir. sonuç başka db ler kullanmak isteğiniz kabarır yada cüzdan o kadar müsaade eder. ve tabii ki gpl yada özgür ne varsa dadanan hostingler mysql ve postgresql ve sqlite verirler. fakat bunlarla da asp.net çalıştırmak zordur. mysql için çokda zor değil gereken döküman burda hazır. istediğiniz gibi membership role falan kullanmanızı sağlar.

peki diyelimki mysql e sürekli bağlanmak lokalde geliştirip karşıya taşımak yada karşıdan alıp lokalde geliştirmeye devam etmekden sıkılırsanız nolucak ve tabii ki arada bir yedek alma isteğiniz nolucak. işte bu durumda küçücük mis gibi bir database piyasaya çıkar adı sqlite. çok kabiliyet delisi bir db değildir bu adam gibi bir manager ıda yoktur. ama basitliği ve hızı göz kamaştırır. bide geliştirme sürecindeki manasız zaman kaybı aklınıza gelir ve deli gibi kullanmak istersiniz.

işte o esnada uyku uyumayan malcan piaysaya çıkar :) symfony çalışırken aklıma geldi. bu db nin asp.net kullanılma ihtimali yokmu ne ayak derken bu yazıyı buldum ama bir eksik vardı oda profileprovider onuda ekledim al sana temiz sistem. sqlite asp.net profile membership role providerları....

deperekden kullanın hatta sonuçları banada söyleyin henüz hiç bi projemde kullanamadım bugün hazırladım yazdım sistemi. takıldığınız yerlerde comment atarak sorabilirsiniz.

1 comment:

efaruk said...

İyi demişin güzel kardeşim de, zannediyorum biraz bilgi eksikliğin var.

jsp ve php geri kalır yanları yok.
üstelik asp.net'in component'leri sen şu an farketmesende bağımlı kılacak.

Özellikle günümüzde, en çok kod yazılan dillerden biri olan php farklı amaçlar için birçok framework'e sahip.

Üstüne üstlük user membership gibi hadiseleri çözen çok daha kapsamlı esnek yapılar mevcut.

Biz bilmiyoruz diye, Uzaylılar yaşamayı bırakmaz :)

Öptüm renkli gözlerlerinden...

odd string diff

 https://leetcode.com/problems/odd-string-difference/ Beats 19.92% of users with Java   class Solution { public String oddString ( S...