Thursday, November 15, 2007

Linux Dağıtık Dosya Sistemleri - Ceph

başlık çok açıklayıcı olmadı. hemen detaylayalım. şimdi birden fazla server la eşşek boyu bir networke veya kocaman bişeye servis vermek istiyorsunuz. misal google yapacan olmadı ya buldun yüzbinlerce dolar destek yapıcan :) saygı duyarım. neyse bu tip durumlarda 10 15 25 ve logaritmik artarak giden server ın olması gerekir ve bu serverların deli gibi çalışması. google bunu seneler önce kendisi yazdı çıkardı detayı.

ama sonuçta biz google ı kuran doktora öğrencileri değiliz bide o kadar derin kod yazasımız yoksa Ceph kullanabiliyoruz henüz release olmamış test aşamasında ama denemeye değer bide proje developer bakıo. daha detaylı makale.

özetle yaptığı iş raid gibi çalışan serverlar olmasını sağlıyor. yani gelen veri dağıtılıp ayrı ayrı serverlara yazılıyor okunurkende aynı şekilde. buda koskoca diskimiz olmasını sağlıyor yazıya göre petabyte görebilio. yani teranın bi üstü oluyor. çüş diyebiliriz o zaman:) kaç mb yapıo lan bu. hmm 1 tera 1000 gb ise aman salla neyse google olur bundan işte :)

bide bi ara dosya sisteminde sıkıştırma varmı diye bakınmakda fayda var arada windowsda kullanıom iyi oluo okuması yazması hızlanıo :) ki en yavaş parça olmasıyla ünlü olan hard diskin böyle kullanılması, yeterli cpu gücünüz varsa önerebileceğim bişey.

No comments:

odd string diff

 https://leetcode.com/problems/odd-string-difference/ Beats 19.92% of users with Java   class Solution { public String oddString ( S...