Tuesday, January 06, 2009

Cluster veya Paralel Dosya Sistemi (File System)

oldum olası bu konu ilgimi çekmiştir. hem yazılımsal açıdan hem donanımsal açıdan takdire şayan ciddi iştir. benim şimdiye kadar duyduklarım hadoop, mogilefs bide google file systemdi. bunlar işte node bağla ve kullanmaya başla tadında sistemler. kimi java kimi kernelle direk ilişkili.

Şimdi duyduklarımda Sun QFS ve lustre bide IBM gpfs bide redhat GFS. okuduklarımdan anladığım redhat bu işi ufak çapta halletmiş süperde paketlemiş yıllığı 2200$ dan satıyor. ki bu çok fena bi rakam değil ama sayfalarında donanım yokdu bu yazılım ücreti olsa gerek. IBM yine kargacık burgacık efelek gübelek doldurmuş sayfaları bi rakam bulamadım. tahminim çok sağlam rakamlara(200.000$ gibi) direk distribütörden fiyat alınmasını bekler kendisi alemin kralı ya! :)

neyse gel gelelim lustreye sun hakkaten güzel paketliyor sunumu çok tatlı buyrun bakın. alttaki linklerdende görünen oki orta ölçek için 7400$ gibi bi rakama 192TB lık sistem kurmamız mümkün. ki bu bi tane güzel dosya saklama ortamı rakamı. lustre ve diğer clustered dosya sistemleri burda devreye giriyor ve diyorki al baboli bu serverlardan düz sıraya. bağladıkça ben bunların yönetimini yapıcam. buda kısaca şu demek istiosan flickr yap istiosan google diski düşünme üstümede ne kurarsan kur ister mysql ister oracle.

GPL olması çok iyi, hoşuma giden bi diğer yanıda kernelde işin bitmesi linux tabanlı yazılmış 2.4 ve 2.6 ya uygulanıp derlenip kaldırılması. buda hem performans hem rahatlık getiriyor. bikez derle bi iso yap bas gelen makineye tak ucuna. al sana data center. en basit yazılabilecek şey üstüne flickr :)

garip yanı opensolaris versiyonu yok henüz. sun neden kendi işletim sistemi için bi versiyon atmamış ? gerçi daha oturmuş değil ZFS desteği bile ilerki bi tarih gibi duruodu yol haritasında

hep hadoop kurasım vardı şimdi lustre kurasım gelio. tabii fırsat meselesi sistem admin değilimki gelmez öyle işde :)

1 comment:

selam said...

aslında birde glusterFS var, python ile hazırlanmış, kernel seviyesindeki DFS'ler biraz zahmetli gibi geliyor bana, user space'de iş yapanları tercih ediyorum o nedenle.

odd string diff

 https://leetcode.com/problems/odd-string-difference/ Beats 19.92% of users with Java   class Solution { public String oddString ( S...